Παρακάτω σας αναφέρω την πρόσφατη εμπειρία μου που αφορά στην θεραπεία νεαρού μπασκετμπολίστα με επιθέματα Ice Wave.
 ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ
Είμαι πολύ ενθουσιασμένος!!!!
Σας χαιρετώ,
Δρ. Τάκης Σπυρόπουλος
Φυσικοθεραπευτής, Καθηγητής Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας

«Το πέλμα μου πονάει πολύ, κάντε κάτι κύριε Σπυρόπουλε γιατί πρέπει να παίξω μπάσκετ για την ομάδα του σχολείου μου» μου είπε με αγωνία ο 17χρονος νεαρός που με επισκέφθηκε στο γραφείο μου το βράδυ της  1ης/4/2013 (Δευτέρα).
«Θα προσπαθήσω αλλά δεν ξέρω αν θα δουλέψει αυτό που θα σου κάνω» του απήντησα!

Πράγματι, ολόκληρο το δεξί του πέλμα και ιδιαίτερα η έσω επιμήκης ποδική καμάρα πονούσε πολύ στην ψηλάφηση, και ο νεαρός υπέφερε από «πελματιαία απονευρωσίτιδα». Αφού του έδωσα να πιει 2 ποτήρια νερό, του τοποθέτησα ένα σκούρο Ice Wave patch στο κέντρο της καμάρας όπου πονούσε περισσότερο, και ένα λευκό Ice Wave patch στο βελονιστικό σημείο Ουροδόχος Κύστης 62 (Bladder 62). Το «θαύμα» έγινε με την πρώτη προσπάθεια. Ο πόνος εξαφανίστηκε εντελώς ακόμα και με ισχυρή πίεση κατά την ψηλάφηση, και ενώ αρχικά ο 17χρονος δεν μπορούσε εύκολα να περπατήσει, αμέσως με την εφαρμογή των επιθεμάτων, ο νεαρός έτρεχε και έκανε όλες τις κινήσεις του ποδιού  που γίνονται στο μπάσκετ (τρίπλες, πηδηματάκια, κλπ) χωρίς τον παραμικρό πόνο. «Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω» έλεγε συνεχώς κατενθουσιασμένος.  Την άλλη μέρα το πρωί έπαιξε μπάσκετ χωρίς κανένα πρόβλημα, και το απόγευμα της επόμενης μέρας (Τετάρτης) μου τηλεφώνησε ότι είχε ελάχιστο πόνο. Θα τον ξαναδώ από την επόμενη Δευτέρα για κάποιες εφαρμογές επιθεμάτων, διότι αυτή την βδομάδα ο 17χρονος ήταν πολύ πιεσμένος με τα μαθήματα του σχολείου του.

Ήταν “placebo effect” το αποτέλεσμα της πρώτης θεραπείας? Θεωρώ ότι ίσως σε πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο από 10%, το placebo να έχει παίξει ρόλο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το placebo σε περιπτώσεις βελονισμού ανέρχεται μέχρι 30% αλλά δεδομένης της αρχικής μου φράσης στην επικοινωνία μου με τον ασθενή («θα προσπαθήσω αλλά δεν ξέρω αν θα δουλέψει αυτό που θα σου κάνω»), που μάλλον η φράση αυτή τον προετοίμασε αρνητικά το 10% θεραπευτικό αποτέλεσμα από placebo είναι μάλλον γενναιόδωρο ποσοστό.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα επιθέματα δούλεψαν άριστα σε αυτή την περίπτωση έχοντας την εμπειρία πόσο πολύ πονούσε με την ψηλάφηση ο 17χρονος και πως έτρεχε και πηδούσε κατενθουσιασμένος σε μερικά δευτερόλεπτα από την εφαρμογή τους.

Θεωρώ ότι αξίζει να δοκιμάσετε το πρωτόκολλο αυτό σε παρόμοια περιστατικά, δηλαδή περιοχή μέγιστου πόνου σκούρο Ice Wave patch, και Ουροδόχος Κύστης 62 λευκό Ice Wave patch.