Κάθε νέα τεχνολογία είναι ευπρόσδεκτη και με ενδιαφέρει . Με τον Νανοβελονισμό εντυπωσιάστηκα. Έζησα μοναδικές εμπειρίες τόσο κατά τη διάρκεια σεμιναρίων που παρακολούθησα, όσο και με την αντιμετώπιση του πόνου σε οικείους μου.

Ο πόνος εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Ήταν θεαματικό και απίστευτο όταν τα τοποθέτησα σε ασθενή με Σύνδρομο Raynaud. Τα πόδια ήταν παγωμένα και μελανιασμένο από το κρύο, ο ασθενής δεν τα αισθανόταν Με την τοποθέτηση των επιθεμάτων, τα πόδια ζεστάθηκαν μέσα σε 10 λεπτά και κοκκίνισαν!

Αυτό σημαίνει  μπορεί να υπάρχει επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η αντιμετώπιση αρθρίτιδας και υμενίτιδας γόνατος σε οικείο μου πρόσωπο, μια θεραπεία τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάστηκαν σημαντικές αλλαγές στην τοποθέτηση των επιθεμάτων σε βελονιστικά σημεία. ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τίποτε δεν είναι ‘πανάκεια’.  Η νέα τεχνολογία χρειάζεται γνώση και εκπαίδευση. Για τους γιατρούς δίνει επιπλέον τη δυνατότητα έρευνας, αφού η τεχνολογία είναι πολύ πρόσφατη.  Πρέπει να γίνουν μελέτες σε μεγάλες σειρές ασθενών.  Είμαι στη διάθεση του καθενός  για το σκοπό αυτό.

Γεώργιος Παπαδόπουλος
Καθηγητής Αναισθησιολογίας
Ιατρικού Τμήματος
Σχολής Επιστημών Υγείας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων